Туркия матбуоти: Sanal seçimde Kerimov’a rakip oldular

namaz

Özbekistan’daki seçimlerde rakipleri bile Kerimov’a oy verme çağrısı yaparken yurtdışındaki muhalifler alternatif sanal seçim organize ederek rakip çıkardılar, adaylardan birisi de Namaz Nurmümin…

Abdurrahman Ceyhun/ Dünya Bülteni

Özbekistan’da 29 Mart’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ülkede siyasiler suskunluğa bürünmüşken, yurt dışındaki muhalifler aktif olarak kendi seçim kampanyasını yürütüyor.

Son olarak yaklaşık iki hafta önce 26 yıldır Özbekistan’ı yöneten İslam Kerimov’un hastalanarak baygınlık geçirdiği haberi verilmişti. Bir hafta sonra ise Özbek liderin partisinin kongresinde seçim programını açıkladığı duyuruldu. Ancak devamlı olarak İslam Kerimov propagandası yapan Özbekistan’daki devlet görsel ve yazılı medyası bu defa onun çıkışını es geçti.

Şu ana kadar Cumhurbaşkanı ve bu makama aday olan Kerimov’un seçim programı da medyada yer almadı. Bu sebeple Özbekistan’daki rakipleri de kendi seçim programlarını açıklamıyor.

Yurt dışında Özbekistan’daki seçimlere internet üzerinden alternatif seçim düzenleyen muhalifler ise aktif olarak seçim kampanyasını yürütüyor. Bugüne kadar alternatif seçim için ABD, Rusya ve AB ülkelerinde yaşayan 8 adayın başvurduğu bildirildi.

Alternatif seçimin adaylarından Dr. Namaz Nurmumin Özbekistan’daki yurt dışındaki alternatif
Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında şunları söyledi:

“Ülkemizde şu anda tam bir seçim komedisi yaşanmaktadır. İslam Kerimov kendi halkını ve uluslararası toplumu hiçe sayarak cumhurbaşkanı adayı oldu. Bağımsızlıktan sonra 3 defa seçim ve 2 defa da Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı olmuştu. Bu şekilde şimdi o 6’ncı kez bu koltuğa oturmak istiyor. Ancak kendisinin ciddi şekilde hasta olduğu haberlerini almaktayız. Bundan dolayı ülkede seçim süreci hiçbir şekilde görünmüyor.”

Nurmümin, seçim süreci ve ülkedeki siyasi gelişmelerle ilgili sorularımızı cevapladı.

DB: Muhaliflerin yurt dışında yaptığı alternatif seçimler ne kadar ciddiye alınabilir?

Namaz Nurmümin: Bizim başka yapacağımız bir şey yok. Bırakın orada aday olmayı, ülkemize gidemiyoruz. Tabii, internet üzerinden yapılan seçimin yaptırım gücü olmayacak. Bununla biz Özbekistan’daki sahte seçimleri protesto etmeyi amaçlıyoruz. Bir de internet seçimleri muhalifleri ve onların seçim programlarını şu an yurt dışında göçmen olarak yaşayan 5 milyona yakın Özbek seçmene tanıtmak için iyi bir fırsattır.

Ülkenizde yakın gelecekte siyasi gelişmelerin ne yönde ilerleyeceğini düşünüyorsunuz?

Görünen o ki Kerimov yönetimi hayatının sonuna kadar ülke yönetiminin başında olmayı amaçlamaktadır. Bu onun çevresinin ona karşı bir darbe yapmayacağı manasına da gelmez. Çünkü bize gelen haberler Kerimov’un ciddi hasta olduğu ve iktidarı kuşatan mafya tipi odakların kendi aralarında iktidar savaşı verdikleridir. Bunun yanında halkın anında ayaklanmasını da göz ardı edemiyoruz. Tıpkı Tunus’ta yaşanan bir “bahar” yakın gelecekte Özbekistan’da yaşanabilir.

Sizin seçim programınızın ana konuları nelerdir?

Dediğim gibi Özbekistan bağımsızlıktan sonra çok kritik bir sürece giriyor. Mesele, sadece İslam Karimov konusu değildir. Özbekistan bugün bir rejim sorununu yaşamaktadır. İktidarın normal devam edebilmesi için gerekli olan sivil mekanizmalar dikta rejimi tarafından yok edilmiştir. Geriye bir darbe ya da halk devrimi kalıyor. Biz şu an sürgündeyiz, sağlam bir muhalif güç oluşturma imkanımız zaten yok. Buna rağmen ben iyimserliğimi koruyorum. Kerimov’dan sonra iktidara kim gelirse gelsin yeni Cumhurbaşkanı memleketi eskisi gibi yönetemeyecek. Özbekistan halkının yüzde 90’ı Müslümanlardan oluşuyor. Benim teklifim İslami değerleri esas alarak bir sivil toplum oluşturmamız yönündedir. Önemli olan toplumun harekete geçirilmesidir. Ancak batı devletlerindeki seküler rejim ve seçimlerin Özbekistan’da ortaya konulmasının bizde imkanı yoktur.

Bunun yerine önce mahallelerden başlayarak ilçeler ve illerde seçimler yaparak yerel yönetimler, sonra il meclislerinde seçilen vekillerden bir meclis oluşturulmalıdır. Yani şu andaki kritik durumda ancak bu şekilde seçilen Müslüman Halk Meclisi iktidarın merkezini oluşturmalıdır. Yoksa çok partili seçimler bu şartlarda ülkede kargaşanın başlanması ve Özbekistan’da bir toplumsal trajedinin orta çıkması ile sonuçlanabilir. Bunun neticesi Allah korusun devletin de bağımsızlığının sona ermesi demektir. Biz böyle toplumsal facialara daha önce çok partili denemeler yapan Tacikistan ve Kırgızistan’da tanık olduk. Teklif etmekte olduğum basamaklı seçimler ve bunun sonunda Halk Meclisinin oluşturulması toplumsal olayların önünü geçebilir. Daha sonra meclis birkaç aday arasından Cumhurbaşkanını kendisi seçer ya da halk oylamasına sunar. Bununla yeni iktidar oluşturulmuş olacak.

İlgili Konular Özbekistan seçim

http://www.dunyabulteni.net/orta-asya/322063/sanal-secimde-kerimova-rakip-oldular

 

Тавсия этинг / Поделиться / Share:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • Blogger
  • email
  • PDF
  • Print
  • RSS
  • Одноклассники
  • Add to favorites
  • В закладки Google
  • LiveJournal
  • Мой Мир

Fikr bildirish

Email manzilingiz chop etilmaydi. Majburiy bandlar * bilan belgilangan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.